Over mij >> Stukjes >> Versnelde omschakeling naar online leren

Versnelde omschakeling naar online leren

The Blended Group

The Blended Group is een groep onderwijsconsultants, gericht op onderwijsinnovatie met behulp van ICT-technologie. Zij werken voor bedrijven, overheids- en gezondheidszorginstellingen en onderwijs- en opleidingsorganisaties. Hebben zij zich zorgen gemaakt in de coronatijd? Integendeel, hun werk heeft bepaald niet stilgestaan.
Göran Kattenberg is een van de consultants. Hij werkte en werkt ook voor Future Learning waar ik veel van zijn informatieve en commerciële teksten redactioneel heb bewerkt.

Göran: ‘Ik werk eigenlijk al jaren vanuit huis, dus voor mij waren de consequenties of zorgen niet zo groot of niet groter dan anders. Inhoudelijk heeft onze missie in zekere zin door de lockdowns waarin we terecht waren gekomen, alleen maar meer vaste grond onder de voeten gekregen. Het argument dat klassikaal onderwijs op locatie de beste onderwijsvorm is, geldt niet meer.

Omschakelen
Leermaterialen en content komen steeds meer ook digitaal beschikbaar. Niet statisch maar dynamisch in de vorm van interactieve content, video, virtual en augmented reality. Ik heb veel verzoeken en aanvragen gekregen in de coronatijd om te helpen bij het online aanbieden van onderwijsmodules, trainingen en opleidingen. Ook van instituten die daar minder ervaring mee hebben; zij zijn dus versneld gaan omschakelen. Dus ja, de eventuele weerstand die er was (vaak door ontbrekende kennis en ervaring) is wel verminderd.

Geen zorgen
Ik heb me daarom geen zorgen gemaakt. Ook wat mijn persoonlijke situatie betreft heb ik er baat bij gehad. Ik woon deels in Zweden en heb ook van daaruit mijn werk kunnen doen, volledig online. De flexibiliteit die ik kan hanteren in mijn werk, zal alleen maar groter worden.
Al met al heeft de coronatijd mijn branche, het online leren, veel kansen gebracht, nationaal en internationaal. De uitdaging is om focus te blijven houden – waarmee is de klant echt geholpen? – en met de kansen zinvol om te gaan.

Gedrag
Ik geloof niet zo in een tweede golf van de pandemie, althans niet in Noord-Europa. Ik bereid me er daarom ook niet echt op voor. Er is veel geleerd van de eerste. Wel is het zo dat het voorkomen van een uitbraak veel te maken heeft met gedrag van mensen en gedrag verander je niet zo makkelijk. Dus dat is een onzekere factor. Mocht een tweede golf toch komen dan hoop ik uiteraard dat we die snel kunnen indammen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt.’

Dank je Göran voor je verhaal.
juli 2020

http://theblendedgroup.nl/