Over vragen en antwoorden, een verhaal en een website

Over vragen en antwoorden, een verhaal en een website

Adri ken ik al enige tijd van een ondernemersnetwerk waar ik lid van ben. Hij benadert me omdat hij een nieuwe website wil hebben. De site zal gaan over een specifieke dienstverlening die hij met twee collega’s heeft opgezet. Een websitebouwer en –ontwerper heeft hij al, maar hij wil eerst graag de teksten ‘professioneel vormgeven’. Dat vind ik leuk, dat ‘ie dat zo noemt. Want zo noem ik mijn werk ook weleens: tekstschrijven is vormgeven met woorden. Maar dat terzijde.

Prima, een professionele tekst dus voor zijn site. Niet zelf gaan stoeien met tekst maar direct uitbesteden. Best spannend, want als je dat doet geef je iets uit handen wat van jou is, van jou moet wórden. Snap ik helemaal, voor mij ook spannend want ik kan ook de plank misslaan. Maar ook dat terzijde.

Als ik Adri bel om een afspraak te maken, is er enige aarzeling. Want ja, hij kan pas volgende week met zijn twee compagnons samenkomen om de inhoud van de site te bespreken. Dus dan kunnen wij beter daarna afspreken volgens hem.

Wacht even, de inhoud? Zou ik die niet voor hun maken? Of willen zij dat nu toch zelf doen en gaat het hen dan alleen om – gechargeerd – correcte d’s en t’s? Nee, dat was ook niet de bedoeling. Ik vertel hem hoe ik over het algemeen te werk ga bij dit soort opdrachten. Dat ik in een gesprek waarin ik allerlei vragen stel, me een beeld vorm van de inhoud van hun verhaal en vervolgens van de manier waarop dat verhaal op hun website weergegeven kán worden. Voor wie maak je de site, wat wil je bij de bezoeker bereiken, wat is de kern van je dienstverlening, wie zijn júllie, etc. Doordat zij mij op die manier hun verhaal vertellen, kan ik dat vervolgens met meer afstand, ongehinderd door allerlei mitsen en maren en dit en o ja ook dat…, weergeven. En passant krijgen zij het verhaal over hun dienstverlening scherper. Want inderdaad: wat betekent precies die ene term die we steeds gebruiken. En wat is nou écht onze kernactiviteit. En waarin is die dan anders dan die van anderen.

Adri lijkt overtuigd: een prima werkwijze, gaan we het zo doen. Volgende week komen ze wel gewoon bij elkaar en kan hij dit in elk geval aan zijn collega’s laten weten. Kunnen we kort daarna een keer met z’n vieren samenkomen.

Dat gesprek is inmiddels geweest en ook de teksten zijn afgerond. Naar volle tevredenheid van Adri en zijn collega’s.